Artikel CorporatieGids: “Pepijn Lamens (Hercules): De tijd van het traditionele ERP-systeem loopt ten einde”

jan 26, 2023

Geplaatst door CorporatieMedia op 

De uitdagingen waarmee woningcorporaties dagelijks te maken hebben zijn groot. Om die het hoofd te kunnen bieden, is een traditioneel ERP-systeem niet langer afdoende. Maar wat is wel nodig om thema’s als verduurzaming, betaalbaarheid, beschikbaarheid en leefbaarheid met automatisering aan te kunnen pakken? CorporatieGids.nl sprak erover met Pepijn Lamens, Portfolio Manager bij Hercules.

De tijd van het traditionele ERP-systeem bij woningcorporaties loopt ten einde, begint Pepijn het gesprek: “Deze systemen proberen alles te kunnen en door dit gebrek aan focus blinken ze nergens in uit. Dit verklaart de opkomst van expertsystemen in de markt. De toekomst is een best-of-breed landschap waarin alle disciplines optimaal worden bediend. Naast deze ontwikkeling is een slim systeem wat processen uit handen neemt van medewerkers en beslissingen ondersteunt of automatiseert een must. Hierdoor kan de corporatie de focus verleggen naar waar het nodig is, en niet op de 80 procent van de werkzaamheden die relatief standaard zijn.”

Kernpunten modern ERP
Een modern ERP-systeem bestaat volgens Pepijn uit meerdere systemen die loosely coupled met elkaar zijn. “Deze systemen werken naadloos met elkaar samen en geven de corporatie op elke discipline de beste mogelijkheden. Ik denk dat uiteindelijk drie thema’s een ERP-systeem modern maken. Allereerst any device anywhere, dus op elke smartphone, tablet, desktop of laptop beschikbaar zijn. Gebruikersgemak is ook belangrijk, door een intuïtieve interface te leveren waarbij lange opleidingstrajecten minder nodig zijn en medewerkers vrijwel direct aan de slag kunnen. Als laatste is data driven intelligence essentieel. Door gebruik te maken van de data die de corporatie al heeft, kunnen processen worden ondersteund of volledig worden geautomatiseerd.”

Expertsysteem voor vastgoed
De transitie van ‘manusje van alles’ naar best-of-breed en standaards software waar mogelijk, is iets wat Pepijn ook terugziet in de ontwikkeling van Wocas. “We willen met WocasOnline hierop inspelen. Dit systeem is van de grond af gebouwd voor corporaties waardoor je een interface krijgt die clean is en voldoet aan de wensen van degenen die het gebruiken. Wij zien WocasOnline niet als een ERP-systeem, maar een expertsysteem voor vastgoedverhuur dat naadloos integreert met andere systemen. Om dit te bereiken is de onderliggende techniek van Wocas stevig onderhanden genomen. Voorbeelden hiervan zijn de integratie van het Microsoft-platform en de ontwikkeling van een nieuwe manier van batchverwerking op basis van meerdere intelligente werkers die samenwerken om taken zo snel mogelijk af te handelen.”

Open standaarden
Een best-of-breed-landschap staat of valt met zijn koppelbaarheid, gaat Pepijn verder: “Hiervoor hebben we de WocasAPI ontwikkeld. Deze API ontsluit alle gegevens uit de database voor zowel lezen als schrijven. De koppeling is gebaseerd op de OData-standaard die wereldwijd op grote schaal wordt ingezet en mede is ontwikkeld door Microsoft.”

Datagedreven procesondersteuning
WocasOnline ontwikkelt zichzelf continu, vertelt Pepijn: “We zijn momenteel een nieuw concept aan het uitwerken samen met klanten waarbij procesondersteuning niet langer activiteit- maar datagedreven is. Een medewerker hoeft niet meer zijn taak gereed te melden; het uitvoeren van de actie is voldoende. Hierdoor wordt het proces slimmer en zelfherstellend wanneer iets fout gaat. Data zijn het nieuwe goud en hier zien wij de meeste kansen tot innovatie. WocasOnline zal in de toekomst dan ook op basis van data voorspellingen kunnen maken of het werk steeds gemakkelijker te maken.”

Verdere ontwikkelingen
“In het kader van de verdere integratie met het Microsoft-platform zijn we bezig om de MS SQL-server te gaan ondersteunen,” sluit Pepijn af. “Hiermee kunnen we ook gaan werken naar integratie met Dataverse. We koppelen momenteel een aantal financiële systemen maar doen dit op verschillende manieren. We zijn bezig om een generieke financiële cloudkoppeling te ontwikkelen waarmee WocasOnline eenvoudig aan elk financieel systeem met een API te koppelen is, waardoor een corporatie steeds gemakkelijker een best-of-breed-landschap kan realiseren.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: Hercules

Meer nieuws: