Artikel CorporatieGids: “Edwig Huisman (Hercules): Corporaties ondersteunen bij datastandaardisatie en procesoptimalisatie”

aug 24, 2021

Geplaatst door CorporatieMedia op 

Datastandaardisatie en procesoptimalisatie zijn de laatste jaren belangrijke onderwerpen geweest bij woningcorporaties. Maar waar de wens om uniformiteit sterk is, lukt dat nog niet altijd in de praktijk. Hercules komt daarom met de ‘WocasConnector’. CorporatieGids.nl sprak met IT-architect Edwig Huisman over de voordelen van de module.

Standaardisatie en procesoptimalisatie zijn volgens Edwig de laatste jaren goed in beeld middels de VERA- en CORA-standaarden. “Het grote probleem hierbij is echter dat de ERP-leveranciers al een pakket hadden voordat de standaard gerealiseerd werd. De pakketten sluiten daarom deels aan, maar ook deels niet. Om dat ‘gat’ te dichten is ontwikkeling nodig.”

In één keer
Hercules komt daarom met de WocasConnector die zij samen met haar klanten heeft gerealiseerd. “Hiermee willen we ontsluiting bij woningcorporaties ‘in één keer’ neerzetten. Bij de WocasConnector maken we gebruik van de OData-standaard dat helpt om het systeem ‘headless’ te ontsluiten voor andere pakketten en integraties. Daarbij wordt het datamodel – en dus de data van de corporatie – ontsloten. De WocasConnector krijgt zo de rol van message broker in het ICT-landschap van de corporatie waardoor doelen zoals procesontsluiting, asynchrone-ontsluiting, verschillende andere technologische ontsluitingen en transities mogelijk worden.”

Scriptbaar
Dit alles zorgt onder andere voor een toegankelijker ERP-systeem, beaamt Edwig. “Een corporatie wordt hierdoor minder afhankelijk van specifieke technologieën en leveranciers. Omdat het scriptbaar is, is het heel flexibel inzetbaar. Vanuit Hercules hebben we zo al verschillende koppelingen gerealiseerd, bijvoorbeeld omtrent de energielabels van woningen. De bottom line is dat waar er vroeger applicatiewijzigingen nodig waren om koppelingen te realiseren, is dat door scripting veel makkelijker. Ook kan de corporatie zelf– wanneer ze over de kennis beschikken – zelf koppelingen realiseren. Koppelen gaat daardoor veel sneller en corporaties zijn flexibeler omdat ze minder afhankelijk zijn van een leverancier.”

Volledige ontsluiting van data
Op de vraag wat hét grote voordeel hiervan is voor woningcorporaties, vertelt Edwig: “Een corporatie realiseert hiermee volledige ontsluiting van de eigen data – zowel het opvragen als het muteren. Ook kunnen berichtstromen geconfigureerd worden. De combinatie van deze twee voordelen maakt het relatief makkelijk om geautomatiseerde koppelingen te realiseren. In een wereld waarin we naar steeds meer digitale communicatie gaan, is dit een belangrijke aanwinst voor het applicatielandschap van corporaties.”

Relevante standaarden koppelen
De WocasConnector zal de komende periode steeds verder ontwikkeld worden, sluit Edwig af. “Ondertussen zijn nagenoeg al onze klanten over op de WocasConnector en hebben zij hun tevredenheid uitgesproken. We kijken momenteel naar de mogelijkheid om de financiële koppelingen ook in de WocasConnector onder te brengen, zodat andere grootboeksystemen aangesloten kunnen worden. Daarnaast willen we een alternatief dataschema kunnen ontsluiten. Het idee is om een substantieel deel van het VERA-datamodel opvraagbaar te maken. Verder kijken we natuurlijk naar andere technologische ontwikkelingen. Door deze ontwikkelingen nauwlettend te volgen, willen we steeds meer relevante standaarden voor corporaties ondersteunen.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: Hercules

Meer nieuws: